loader image

Откриј го Охрид

Background

Се наоѓа во југозападниот дел на Р. С. Македонија, на два рида благо поврзани и на дел од околното поле на брегот од Охридското Езеро, заокружен со високи планини:Петрино и Галичица од исток и Мокра и Јабланица од југ и запад. Надморската висина на Охридското Езеро изнесува 694 метри.

Во историска смисла, Охрид (античкото име му е Лихнидос) е “жив град “ две илјади и четиристотини години, со вткаени дострели на силната античка цивилизација. Градот Охрид е всушност културната историја на Р. С. Македонија “во мало”, како епископски центар во доцноантичките времиња, а подоцна (од раниот среден век навака) и преку надалеку прочуената Охридска Архиепископија низ вековите, градот ја претставува, исто така, целокупната црковна историја на Македонија, го носи епитетот Балкански Ерусалим.

Преку дејноста на Св. Климент Охридски и првиот Сесловенски универзитет во Европа овој град бил и најзначајната официјална престолнина на првата Македоско-словенска држава, поточно на таканареченото Самоилово Царство.

Охрид е и денес културен и духовен центар на Р. С. Македонија и конечно Охрид и Охридското Езеро се светско културно и природно богатсво под заштита на УНЕСКО од 1980 година.

Брошура

превземи брошура

превземи брошура

Мапа

Видео

Организатор

ohrid

Покровител

Grb_Opstina_Ohrid

Генерален спонзор

T_logo_carrier_surface_rgb_n

Спонзори

sparkase-life
4waUL8l_W0uv4GgOt8RbMw-large
wbj-vVMY
karmen-latincia
17309534_10155681455169041_6956342448046492792_n